Има много поверия, с които е свързана появата на щъркелите всяка пролет. Берекет, здраве, бебе, пари, всичко това е свързано с тези птици.

Trafficnews.bg направи нещо друго. В края на седмицата, в която не знаем нито какво ще е времето, нито какъв скандал ни чака зад ъгъла, решихме да отидем при щъркелите.

Спокойната, връщаща се към живот, след зимата природа, ни посрещна още на изхода на града. В момента, в който потънахме в зелените поля, забравихме за перманентно ремонтираната, прашна, забързана София.

В делничния ден пътищата са празни, дупките се заобикалят лесно и може да се изпита истинско удоволствие от карането. Отидохме до язовир „Огняново“, не за друго, а просто, за да усетим дъха на истинската пролет.

По пътя бяхме приветствани от първия щъркел в Лесново, той се грижеше за малките си и ту се настаняваше в гнездото си, ту се изправяше и поправяше нещо по него.

Тихите вълни на язовира окончателно ни накараха да забравим за градската суета, въздухът и спокойствието наоколо започнаха да ни зареждат толкова бързо, колкото не може и най-мощното зарядно. За да потвърди, че сме на правилното място, на стената кацна още един щъркел. Той достолепно крачеше на няколко метра от нас и ни гледаше с лека ирония. Все пак той е част от природата, а ние… ние сме затворени в квадратни метри. И буквално, и информационно.

След като отлетя, решихме че е време и ние, заредени, да се върнем обратно там, където най-голямо внимание получават смартфоните, най-обсъжданите новини са за кражби и смърт. Обратно в „цивилизацията“. На връщане видяхме още едно щъркелово семейство. Двойката позира за нас, дори прелетя над главите ни, сякаш пожелавайки ни: „На добър час! Ако решите да презаредите, чакаме ви пак. Ако не… дано издържите, ще се видим догодина!“