Едва 10-ина майка излязоха на протест в Пловдив, на който те поискаха държавата да обърне повече внимание на младите родители, които отглеждат децата си.   Едно от основните им искания е майчинството през втората година да не пада на минималното,а жените да продължават да взимат сумата от първата си година.

„Аз уча и работя.Имам две деца, чакам трето. Сега съм принудена да напусна университета, защото нямам финансовата възможност да си платя семестъра. Мъжът ми работи до 1-2 часа през нощта, за да може да оцеляваме. Половината от заплата му отива за ипотека,  как се гледат три деца с тези пари? В България има повече държавни чиновници, отколкото родени деца. На първите всяка година им се увеличава заплатата, а на нас, младите родители, се чудят как да ни намалят парите”, каза протестираща майка от Пловдив. Тя заяви, че ако е била в Русия за третото си дете е щяла да получи апартамент от държавата, както и 10 000 долара. В Германия и другите държави детските надбавки са по близо 200 евро. У нас обаче на никой не му пука за децата и бъдещето на България.

Друга майка от Пловдив заяви, че след Нова година ще е в безизходица. Тогава второто й дете ще навърши две години, но няма кой да го гледа. В детски ясли то ще отиде най-рано в през лятото, а дотогава тя не може да се върне на работа.

Протестиращите родители изразиха и съжаление, че толкова малко хора са дошли на проявата пред Общината.

„Всеки недоволства, но никой не иска да излезе и да предяви исканията си. Нещата няма да се променят, докато не излезем всички”, каза разочарована жена.

Още по темата - в новините на ТРАФИК ТВ:

Още новини ТУК

TrafficNewS.bg