Преди дни Националната здравноосигурителна каса обяви, че предстои да бъде въведена нова услуга с изпращане на СМС-и на пациентите за извършените им услуги. Целта е пациентът да бъде уведомен за всеки разход, който се извършва по неговото ЕГН. Така от Касата смятат, че ще бъдат спрени злоупотребите с данни на пациентите и източването на Касата.

Очаква се въвеждането на СМС-известяването за извършени плащания от страна Здравната каса да доведе до по-ясно и прозрачно разпределение на средствата, похарчени за всеки пациент. Според вносителите на идеята със съществуващите механизми НЗОК не успява да се справи с целесъобразното разходване на публичния финансов ресурс. Медици от Пловдив обаче смятат, че този вид услуга няма да доведе до такъв ефект, а работата на здравните институции ще се усложни. 

Директорът на УМБАЛ "Пловдив" д-р Аргир Аргиров заяви, че това ще бъде едно допълнително натоварване на цялата система, тъй като трябва да има хора, които да отговарят, да изпращат тези смс-и и да обработват тази информация. Според него и в този вид информационната система е достатъчно прозрачна и всеки пациент може да получи съответната информация за похарченото и без СМС.

„Във всяко отделение има табла, на които е показано отделението по кои пътеки работи, цените и т.н. Така, че от тази гледна точка ако искаш нещо да видиш има информация. Не виждам какъв ефект ще има от цялата тази работа. Както примерно беше с чекирането, когато преди 2-3 години ни накараха болниците да купуваме четци, за да се чекират пациентите при техния прием. Това само вкара в допълнителни разходи болничните заведения“, допълни доктор Аргиров.

Въвеждането на този механизъм за известяване би улеснило пациентите, смята Тодор Петров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. „Със сигурност това е една прозрачност за нашия разход на средства, които средства са изразходени от осигурителя от нас самите. От друга страна ние получавайки един такъв смс при не извършена такава услуга ние може да уведомим осигурителя. Това според мен е един изключително полезен ход и нещо изключително полезно, което НЗОК ще въведе за контрола върху разхода на средствата. 

По проекта с изпращането на СМС-и все още няма достатъчно информация, но пловдивчани са на мнение, че всеки ползващ услугите на Здравната каса трябва да има отчетност за това, колко средства са похарчени за неговото лечение.

Поводът за идеята с СMС известията са 500-те писма до здравноосигурени лица, които Касата изпрати по-рано през годината. Според експерти, работещи в системата този вид известяване  би обхванало по-голям кръг пациенти, а времето за доставянето на информацията ще е значително по-кратко. 

Какви биха били последствията от въвеждането на тази система, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: