Една година пробация и глоба ще получи  пловдивчанин, намерил и препарирал преди 37 години мишелов.

В един слънчев септемврийски ден пред дома на Пейчо Даскалов спират две патрулки, бус на Криминалистична лаборатория и дознател. До този момент 60-годишният мъж не е стъпвал в полицията. След минути обаче той е отведен  в Трето районно. Там разбира и причината за ареста си - препарирания орел, който два дни по-рано той е пуснал за продажба в OLX.  

Началото на историята е с 40-годишна давност. Преди 37 години докато пътува между Шумен и Сунгурларе вижда птица на шосето. Когато слиза разбира, че е  мъртва и я взема в колата. По път колегата му предлага да го препарират. Пейчо го носи на препаратор при командировка в Търново. След два дена мишеловът е готов и си го прибира вкъщи, където дълги години виси на стената му.

През лятото обаче Пейчо решава да продаде трофея, защото му се ражда внучка, а лекарите забраняват пернати в дома, където ще отглеждат бебето. Даскалов решава да го пусне за продан в сайта ОLX, където не един път е засичал, че се продават препарирани животни. По време на полицейската акция в дома му се намерени и  две пойни птици, купени преди две години от пазара в Асеновград, Даскалов твърди, че не е знаел, че притежанието им е незаконно. 

Повдигнато  му е обвинение. Със служебен адвокат той отива при прокурор. Там Пейчо получава две опции за решаване на проблема. Единият е да подпише споразумение, да  плати глоба от 320 лева и да получи 1 година пробация, ако обаче не признае вината си го очаква дело, на което ако бъде признат за виновен  може да получи 2 години затвор.

Пейчо работи като шофьор. Той не може да си позволи адвокат, за да го защитава, затова решава да плати глобата.

„Унижението е повече от всичко. До този момент не бях стъпвал в полицейски участък. На 60 години съм и сега всеки ден трябва като най-големия престъпник да ходя да се разписвам. Имам птицата от 37 години. Не съм единствен с обява за такива животни, но ето какво ме сполетя”, оплака се пред репортер на TrafficNews.bg Пейчо Даскалов.

Потърсихме за коментар по темата Окръжна прокуратура-Пловдив. От там отговориха, че независимо кога мъжът се е сдобил със защитената птица и при какви условия, той е извършил престъпление.

Какво каза още по случая говорителят на Окръжна прокуратура, вижте във ВИДЕОТО: