Медицински университет Пловдив инициира създаването на Музей на медицината. Предстои той да бъде разположен на територията на висшето училище. Преди няколко години тази идея се е родила и е била подета от група студенти. Голяма роля за реализирането на този проект има доц. Георги Томов от университета, който разкри, че музейната сбирка вече има няколко уникални експоната.

В музея ще бъдат представени историята на Пловдив и историята на медицината в града, медицината на траките, която е известна с билколечението. Планирано е в експозицията да бъде показана една съществена част от лечебните билки, които са използвани от траките. Музеят ще показва различни медицински инструменти от римския период, сред тях приспособления за приготвяне на лекарства, монети, които изобразяват здравеносните божества.

В началото на всяка учебна година доцент Георги Томов прави своите служебни пътувания, обикаляйки различни университети в целия свят. Така той остава с впечатление, че всеки университет има свой музей, който е част от историята и традицията. Целта на тези музеи е да покажат и разкажат за постиженията на университета.

В Европейската нощ на учените в Медицинския университет бе организирано състезание за студентите. Разпределени в пет отбора, те имаха за задача да открият експонати, ситуирани в импровизирани музеи из двора на висшето училище, които ще бъдат включени към бъдещия музей.

Какво разказаха пред ТРАФИК ТВ заместник-ректорът по научноизследователската дейност на МУ Пловдив проф. Виктория Сарафян, ректорът на висшето училище чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев и доц. Георги Томов, вижте във видеоматериала: