Тримата починали в УМБАЛ „Пловдив“ през последните няколко седмици в следствие на усложнения от грипния вирус са били на възраст над 85 години, а състоянието им е било тежко заради редица съпътстващи заболявания. Това съобщи шефът на отделението по пулмология Илияна Вълканова.

В момента в отделението на Окръжната болница в Пловдив няма свободни места. Заети са регулярните 38 легла и са отпуснати още 9 допълнителни, но и техният капацитет е вече запълнен. При новопостъпващи пациенти, лекарите назначават домашно лечение при по-леки случаи, а при нужда хората ще бъдат пренасочвани в други медицински заведение.

Трима от настанените към този момент пациенти са със сериозни усложнения и са на апаратно дишане в реананимация, но към момента са стабилни. По думите на лекарите не е сигурно, че тежкото им състояние е в следствие на грипа или се е отключило след вирусна инфекция, ала са категорични, че и тримата са с тежки съпътстващи белодробни и сърдечни заболявания.

От екипа на болницата обясниха, че пневмонии се развиват основно от хора над 70-годишна възраст, като по-податливи са болните от диабет и пациентите със сърдечни проблеми. При тях усложненията се развиват най-често. Сред засегнатите тази година няма много млади хора, каквато тенденция имаше преди години. Въпреки това в отделението има прието и 18-годишно момиче.

„Проблемът е, че когато хората с хронични заболявания се разболеят от някаква инфекция и започнат да пият един антибиотик, едно хапче за отхрачване, парацетамол, аналгин и т.н., те спират част от медикаментите, които пият регулярно за хроничните си заболявания. В никакъв случай не бива да се прави това, тъй като хроничните заболявания се обострят при грип и вируси“, обясни Вълканова

По отношение на хората без съпътстващи заболявания, д-р Вълканова препоръча да избягват масови събития и мероприятия и контакт с болни хора, тъй като заболяванията се предават по респираторен път. Тя посочи, че хората с по-съхранен имунитет успяват да се излекуват и без специфично лечение – със затопляне, чайове и общодостъпните лекарства.

Припомняме, че в неделя заради усложнения от грип в Пловдив починаха две жени на 40 и 42 години, като така регистрираните смъртни случаи в следствие на усложненията от грип за общо 5.

Случаите на болни драстично са нараснали по Коледа и оттогава досега през отделението на УМБАЛ „Пловдив“ са преминали над 170 болни.