И тази година жителите на квартал Столипиново останаха ненадминати в своята цветност, посрещайки новата година или техния празник Банго Васил. Въпреки, че през 2019-а събитието се падна в работен ден десетки жители и празнуващи успяха да присъстват на голямото събитие, с което започват новите 365 дни в годината. Подготовките започват още една седмица преди празника. Във всяко семейство се купува гъска или петел. Жителите на Столипиново разказаха, че животното трябва да бъде купено най-късно на 12 януари и задължително да преспи в къщата, за да не и  избяга късмета. 
 
В първия ден на новата година за ромите от Столипиново денят е изключително важен, защото всички от квартала се събират за пищно тържество на улицата. Задължителен елемент в празненствата са музиката и мястото за танцуване. Не минава и без емблематичната томбола, която пловдивските жители на квартала организират за поредна година. Гости на празненствата бяха кметът на район "Източен" Николай Чунчуков, както и кметът Иван Тотев, които не скриха емоциите си от завладяващта атмосфера. 
 
В трескаво очакване и зажаднели за награди гостите на тържеството търпеливо изчакваха да бъде изтеглен техния номер, за да бъдат сред печалившите на подготвените малки предметни награди в традиционната новогодишна томбола. Емблематичната награда за големия победител и тази година беше жив петел. Птицата "отлетя" директно" в ръцете на 28-годишния Асен Стоянов. Тя му беше връчена лично от градоначалника Иван Тотев, който му пожела успешна година и благополучие в семейството. 
 
На днешния ден Банго Васил имен ден празнува и Васко, който пред TrafficNews.bg разказа за традициите и за това, какво символизира живия петел в днешния празничен ден. Веселбата в Столипиново продължи с традиционните за тях кючеци на улицата, гарнирани с десетки литри вино и кебапчета. 
 
Повече за празника на ромите в Столипиново, интересни разкази и атмосфера от Банго Васил, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: