Редица нарушения по изпълнението на ремонта на мемориален комплекс Христо Ботев в Калофер установи проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция. Обновяването на паметника бе извършено преди три години с целеви средства от държавата в размер на 300 хиляди лева. Съгласно доклада на държавната агенция фирмата от община Карлово, която е извършила ремонта е получила над 100 000 лева за несвършена работа. Местните хора искат нов ремонт и наказание за виновните.

Две години след извършването на ремонта мемориалният комплекс в Калофер продъжава да бъде в трагично състояние, смятат местните жители. И се жалват, че ппаметникът на Ботев не свети вече 2 години. На великденските празници църкавата в града е била осветена, а паметникът тъмен. Подобна е била и картината на 2-ри юни. "Ние не казваме че парите са откраднати, казваме че парите са потънали някъде и до там, няма ги", разказват калоферци.

Екскметът на подбалнаксния град Румен Стоянов разкри, че е сезирал всички държавни инстиуции, политически сили и омбудсмана Мая Манолова. Съгласно доклада на Агенцията за държавна финансова инспекцияса са нанесени финансови вреди на държавния бюджет чрез община Карлово.

А според настоящия кмет на община Карлово Емил Кабаиванов по верме на ремонта не е постъпил нито един устен или писмен сигнал от бившия кмет за забелязани нарушения. Това се е случило едва след приключване на ремонтите дейности.

10 години е гаранцията за извършения ремонт на мемориален комплекс Христо Ботев. В този период всички нередности трябва да бъдат отсранени за сметка на строителната фирма.