Ръководството на ВМЗ – Сопот отрича огромният пожар да е причинен от  взривяването на бракувани боеприпаси на един от полигоните. Позицията на Вазовски машиностроителни заводи бе изпратена до медиите и подписана от изпълнителния директор Иван Гоцев.  В нея е записано, че пожарът е възникнал по-рано и е съвпадение с контролираното взривяване от завода.

Работници обаче твърдят друго. Според синдикалния лидер Димитър Атанасов именно взривовете са причината за огромния пожар, който е обхванал  площ от близо един квадратен километър.

Припомняме, че един от старите снаряди прелетял над Подбалканския път за София и паднал върху сухи треви. Те се запалили, а огънят бързо обхванал голяма площ от нивите. Екипи на пожарната се гасиха огъня няколко часа, а димна завеса се образува по част от пътя. За щастие няма пострадали хора и работници, а от завода на този етап не коментират случилото се.

Ето и позицията на ВМЗ – Сопот:

По повод публикации в електронни медии и интернет сайтове относно възникнал пожар в землището на карловското с. Московец в следобедните часове на 9.12.2016г,. ръководството на “ВМЗ” ЕАД – гр. Сопот уведомява: пожарът няма никаква връзка с дейностите на същата дата на полигон "Анево". Там бе извършено контролирано унищожаване на бракувани боеприпаси и други взривни материали, отпаднали от производствения процес на дружеството.

 Пожарът в землището на Московец е възникнал преди контролираното унищожаване на боеприпаси на полигона на "ВМЗ", между двете събития няма никаква причинно-следствена връзка“