В сезона на гръмотевичните бури инцидентите, предизвикани от лошото време зачестяват. Само преди дни мълния падна на оживено място в центъра на Пловдив, за щастие обаче без да нарани някой или да причини някакви щети. Експерти по мълниезащита алармират, че голям процент от сградите в България са без гръмоотводи или защитната система е амортизирана и неефективна.

Според Ернесто Стефанов, който е управител на фирма за мълниезащита над 98% от старите сгради в Пловдив нямат мълниезащита. В момента такава система имат само някои нови сгради, само че за тях няма гранция, че тя е добре изградена.



Практиката показва, че много инвеститори и строители се опитват да спестят от качествена мълниезащитна система. А според изискванията по наредба 4 от 2010 година всяка нова сграда трябва да има такава система, която да е заложена в проекта за конструкция. Понякога хората дават 200 хиляди лева и след това, когато ти им кажеш, че трябва да се монтира ефективна мълниезащита за 3000 лева те казват, че това е скъпо, коментира експертът.

Освен жилищните, много обществени сгради също не са обезопасени с гръмоотводи. Оказва се, че в момента в Пловдив много голяма част от детските градини без гръмоотводи. В почти всеки квартал има изградени детски площадки, които са изградени по европейски програми, но не са защитени.

И  няколко съвета от експерта, в случай, че ни връхлети гръмотевична буря - не използвайте мобилен телефон, ако сте на открито. Ако сте навън, автомобилът е най-сигурното място. Стойте на поне един метър разстояние от дървета.