В последните месеци по софийските улици се движи един кросоувър, който привлича всеобщото внимание и одобрение. Прави го не защото е бърз, скъп или с тунинг, а защото в него се вози един страхотен и много фотогеничен пасажер. Той се оказва Онсен и е подарък за петдесет и петия рожден ден на бащата на Адриана Диканчева. Екипът на Trafficnews.bg се срещна с нея и тя ни разказа за живота на и с Онсен.

Онсен пристига в София от Полша, когато е на три месеца, а причината да е взет от там е, за да стигне навреме за рождения ден на бащата на Адриана. Още на летището започва да се къпе в обожанието на всички. Все пак той е тих, красив, достолепен, но и много силен – истински самурай. Нравът му е бурен и реагира остро на дразнителите, но Адриана знае това, предусеща реакциите му и го държи плътно до себе си.

Според нея е важно кучкарите да държат вързани кучетата си на всички места, където това е задължително според закона. По този начин е най-безопасно и сигурно. Тя не пропусна да отбележи, че усилията на Общината за осигуряване на места, където четириногите могат да тичат на воля са похвални. Въпросът е как самите кучкари се грижат за състоянието на клетките – „Стига да сме отговорни, би било много приятно да отглеждаш куче в София“, завършва тя.

Адриана споделя, че домашните кучета в София стават все повече, а покрай тях се създават много нови социални контакти. През смях разказва как има приятели, които я молят да вземат Онсен на разходка, „че си нямат гадже“.

„Снимката на Онсен е на гумата на колата, защото това е жест и уважение към животното, което обичаме. В България нямаме много паметници на героите ни, камо ли паметници, с които да изразим любовта си към животните и тяхната принадлежност към обществото. А Онсен е пълноправен член на семейството ни.“

Самият Онсен отдавна е свикнал с вниманието, малко го дразни, но стоически го търпи. Той е истински пазач, и не е играчка за гушкане и мачкане. Много хора го бъркат с по-малкия му братовчед от меметата, също японска порода – шибаину, „апартаментната“ версия.

Основната асоциация, разбира се, е с легендарния Хачико, който завинаги ще бъде в сърцата на гледалите филма. И тъй като породата акину ину не е много разпространена в България, хората моментално биват привлечени към Онсен.

„Кучетата са глутни животни и семейството е тяхната глутница. Ние сме целият им живот и те ни дават всичко, което имат. Така и ние трябва да правим същото – да им даваме време и любов“, завършва Адриана.