Апелативният съд потвърди окончателното отстраняване на Румен Русев от поста главен архитект на Пловдив, след като днес Русев обжалва решението от предното заседание на Окръжен съд. 

Магистратите сметнаха решението на по-долната инстанция като основателно и наложително, а мотивите гласят, че ако Русев заема длъжността, то той може да въздейства върху свидетелите, както и да попречи на събирането на нови доказателства.

Адвокат Елдъров, изтъкна, че няма как клиентът му да попречи на разследването, а Общината изцяло съдейства, но това не убеди тричленния състав. Защитникът коментира, че разследващите не са запознати със същината на документите и е необходимо да се вземе предвид пълното съдействие на Русев.

Защо е нужно няколко месеца след случилото се да се иска неговото отстраняване?, запита риторично Елдъров.

"Абсурдно е да се твърди, че той може да поправи документи, на които вече е минала експертиза. Само графолог може да установи дали е фалшифициран. Твърденията за корупционни практики са необосновани, няма никакви доказателства. Реално както действа прокуратурата всеки един обвинен може да бъде отстранен, като по този начин той е набеден за виновен, без дори да е осъден. Нека обосноват вината, а тогава да го отстраняват.", посочи Елдъров.

Прокурор Атанас Гичев настоя, че жалбата е неоснователна, тъй като има достатъчно доказателства, че Румен Русев е извършил това, за което е обвинен. Той има достатъчно власт, за да влияе на свидетелите, които са му подчинени, което недвусмислено показва че той ще пречи на разследването, заяви държавния обвинител.

Преди началото на делото главният архитект на община Пловдив Румен Русев заяви пред репортер на TrafficNews.bg, че очаква да бъде отстранен от длъжност и ще остане безработен, тъй като няма да може да практикува професията си.

"Не се чувствам изкупителна жертва за случилото се, все пак моите подписи стоят там. Но вина определено не чувствам, ако не се бях подписал, щяха да ме осъдят по други закони.", допълни Русев, като постави акцент върху факта, че е нямало как да знае, че документите са били фалшиви.

Припомняме, че главният архитект на Пловдив Румен Русев бе отстранен от длъжност от Окръжният съд в Пловдив, тъй като магистратите прецениха, че е налице възможност при достъп Русев да манипулира доказателства, които го уличават. Това от своя страна може да попречи и възпрепятства разследването за фалшификацията на документи за бутането на тютюневия склад на „Одрин 8”.  Така Община Пловдив остава без главен архитект.

По-рано кметът Иван Тотев изтъкна, че ако Русев бъде отстранен има две възможности: да бъде назначен временно изпълняващ длъжността или да бъде постоянен нов титуляр. Предстои да стане ясно на коя от двете алтернативи ще заложи Общината.


TrafficNews.bg