Сериозен недостиг на линейки има в района на Пловдив. В малките населени места спешните случаи понякога чакат дълго време, за да ги посети екип на Бърза помощ. Така хората са в безизходица. В Община Калояново например за 15 села отговаря само един спешен екип. Така дори случаят да е спешен, понякога хората чакат реанимобил с часове.

64-годишната Спаска Писарска от село Главатар изпитва на гърба си недостига на линейки, след като припада в дома си и е открита от частен охранител в безпомощно състояние.

„И съм се озовала долу на пода и при падането съм бутнала слушалката на телефона и съм задействала паник бутона, така ме намериха захлупена по очи”, разказа за преживения ужас жената пред TrafficNews.bg

Заради задействания паник бутон с падането на слушалката след 5 минути в дома на Спаска пристига охранителят Георги Дернев.

„В първия момент се стресирах и помислих, че тази жена е починала. Премерих кръвното – 220 на 120, лекарят после каза, че е с опасност за живота и пред инсулт.”, сподели охранителят.

Село Главатар е едно от десетките села в района на Пловдив без лекар или медицински център. Най-близката здравна служба се намира на 15 километра от тук. Благодарение на паник бутоните в домовете си, хората викат охранителите преди спешна помощ, защото знаят, че единственият екип няма да дойде навреме.

„Ако не са те е много е страшно, когато сме ги потърсили, все са се отзовали – нещо повече от линейки са те.”, разказва съседката на Спаска – баба Елена, която също е ползвала охранителите за спешни нужди.

Освен това всеки месец я водили на контролен преглед до Пловдив.

Личният лекар на 3000 души от района на Калоянова също разчита повече на патрулите, отколкото на линейките при нужда.
„Ако се наложи те ги докарват тук на место и са нещо допълнително към спешното, някой път се получава така.”, казва д-р Радосвета Андреева от здравния център в Калояново.

Освен на спешните повиквания, охранителите купуват лекарства и хранителни продукти на самотните и трудноподвижни хора.

„Няма кой друг да го прави. Търсят ни по елементарен начин - достатъчно е да бутнат слушалката си на домашния телефон.”, разказаха от охранителната фирма „Трафик СОТ”.

Той допълни, че са десетки случаите, в които охранителите чакат на табелата на селото линейките, защото в населените места няма адреси и номера на улици.

Според хората от района на Пловдив, дори въвеждането на зелен, жълт и червен код за спешните случаи няма да съкрати времето за пристигане на спешния екип.

TrafficNews.bg