Служители на ДАНС и прокурор от Върховната касационна прокуратура влязоха в Община Пловдив. Това се случва след разследване на Господари на ефира, в което се твърди, че Онкологичния център в града е закупил скенер на два пъти по-висока цена. Прокурорът ще проверява по какъв начин е проведена обществената поръчка и има ли виновно длъжностно лице.

Гледайте подробностите в краткия обзор от 16 февруари:

Община Пловдив е обявила обществена поръчка за 32-срезов скенер за образна диагностика на стойност 950 хиляди лева. Здравното министерство обаче е обявило аналогична обществена поръчка, но за нуждите на Пирогов на два пъти по-ниска стойност - 416 хиляди лева. От община Пловдив не се притесняват от проверката и имат обяснение за разликата в сумите.

„Оборудването, което е закупено там, е най-модерно с оглед броя на пациентите, които обслужва онкологичния център в Пловдив, но ако мога да направя една аналогия – различните автомобили, които се купуват, зависи какви екстри имат, цената е различна.”, коментира пред TrafficNews.bg кметът на Пловдив Иван Тотев.

Досега пациентите са чакали по три месеца, за да преминат изследване през компютърен томограф.

„За да не пропуснем нещо и да не изпуснем динамиката на онкологичния процес, затова е необходимо диспансерът да има собствен скенер”, коментира проф. Марияна Янева - и.д. управител на КОЦ-Пловдив

Самата поръчка за скенера е финализирана от бившия шеф на онкодиспансера д-р Красимир Вальов ден преди да подаде оставка заради разследванията за ненужни операции в лечебното заведение. Резултатите от проверката ще станат ясни до Великден.

Подробностите по другите теми в обзора четете тук:

Иван Тотев: Няма да отстранявам Кацарски, нито ще искам да излиза в отпуск

Основна пътна артерия в Пловдив ще бъде изцяло преобразена

Щрабаг се завърна на „Руски” след 50 дни ваканция, скоро рестартират и „Коматевско шосе”

Пловдив търси командоси! Вижте какъв ще е изпитът

Изчистиха дълговете на Ботев и Локо, „смърфовете” вече могат да вземат стадиона