Нова опасност се появи за шофьорите в района на Смолян. За това предупреди областният упаравител Адриан Петков. 

"Голямото притеснение е много от дърветата, които по време на ураганната буря не паднаха, а бяха компрометирани, има опасност да паднат на различни места", съобщи самият той. 

Тежкият сняг и ниските температури предизвикаха затруднения в придвижването на превозни средства в Смолянско.

Десет закъсали леки коли имаше тази нощ по пътя от Смолян към прохода "Превала" заради обилния снеговалеж, който вече е образувал нова снежна покривка от 20 сантиметра. Шофьорите се оплакаха, че пътят е непочистен и заледен.

Всички моторни превозни средства трябва да се движат с вериги през прохода Превала. Товарните автомобили трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета през проходите Рожен и Превала и по пътя Батак – Доспат. Обстановката обаче се нормализира. През Пампорово ограниченията за вериги отпаднаха. Редица населени места бяха без ток. Има и паднали дървета от тежкия сняг.

Подробностите - във видеото: 

За 17 области е обявено предупреждение за силен вятър, сняг и поледици. Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Шумен, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково.

При тази тази степен на предупреждение хората трябва да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети, както и за наличието на обширни области със сняг или лед на пътя.

Междувременно от пътната агенция предупредиха шофьорите да се въздържат от пътувания тази нощ заради обилния снеговалеж. Прогнозата на метеоролозите е, че в нощта на събота срещу неделя в тези части от страната и във високопланинските райони дъждът ще преминава в сняг. Възможни са виелици и снегонавявания от бурен североизточен вятър. Шофьорите, на които им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“, съобщават от АПИ.