"Explore Bulgaria“ се завръща по National Geographic със специална шестсерийна поредица, посветена на Пловдив. Вече пет години световният канал излъчва епизоди от интересни места в България, а сега ще представи и града под тепетата.

Радваме се да бъдем в Пловдив и благодарим на целия екип, който работи по реализацията на този продукт. Зад създаването на „Explore Bulgaria“ стои много ентусиазъм и много труд, за да може един български проект да стане част от програмното съдържание на National Geographic, за да могат повече хора да разберат какво се случва тук - в Пловдив, каза регионалният маркетинг директор на NGeo Милена Филчева. Тя и партньорите й от Агитпроп, които заснеха филма – Мартичка Божикова, Георги Богданов и Борис Мисирков, заедно с водещия Драго Симеонов, бяха в Lucky Дом на киното, за да представят предпремиерно първия епизод на поредицата, посветена на града под тепетата.

Лентата ще се завъртя по световния канал тази вечер от 21.30 ч. и в продължение на шест седмици зрителите на NGeo ще се насладят на една разходка из познатия и непознат Пловдив.

Срещата със снимачния екип започна с разказ как е протекла работата на терен, какво ги е впечатлило и кои отговори за Пловдив са открили през това време. Отговори на въпроси като „какво означава майна”.

„Държа да кажа, че съм пловдивчанин, майна. Баща ми е роден тук. Първо си мислех, че „майна” е измислена от братовчед ми, после – че я използваме заради някоя леля, която „обичаме” много. Сигурен съм обаче в едно – заварили сме я тук и трябва да я предадем нататък вместо „брат”, например”,шеговито разказа Драго Симеонов. Георги Богданов пък обеща, че мнозина ще видят града си по различен начин: „Опитахме се да го разберем, да намерим интересни истории и личности. Беше интересно, а най-трудно ми беше да свикна с мисълта, че след 17 часа всичко свършва и идва насладата да споделиш времето си с приятели. Възвърнах си усещането за това щастие”.

Колегата му Борис Мисирков разкри, че след заснетите шест епизода покрай местата са открили и много интересни хора – повече познати места и повече познати приятели. За разлика от тях Драго Симеонов уточни, че от първия момент се е чувствал по домашному, може би защото е отседнал в апартамента си на „Капитан Райчо”, за да му създаде още по-реалистично усещане за ежедневие, съсед го попитал само той ли няма да си санира жилището. Първият епизод на поредицата за Пловдив въведе зрителите в атмосферата и красотата, историята и необичайните герои на града.

 

Историческата фактология във филма стъпва върху историите на Йордан Велчев, а по думите на екипа сценаристът Георги Тенев толкова се увлякъл, че четял по цяла нощ, а не пишел. Главните герои в разказа бяха реставраторът Елена Кантарева-Дечева, която работи по възстановяването на мозайките в Голямата базилика, Петко Георгиев от Народната библиотека „Иван Вазов”, Георги Долчинков, който се грижи за Часовника на Сахат тепе. Него пловдивчани познават от работата в Пловдивския театър. Цветен и с любопитните си истории е и Атанас Хранов.

Екипът обеща любопитни истории, които да вдъхновят зрителите да посетят Пловдив. Филмът е заснет с партньорството на фондация „Пловдив 2019”. „Щастливи сме, че NGeo и Пловдив- Европейска столица на културата са заедно . За нас това е сбъдната мечта. Тази поредица ще остане наследство от годината, когато градът ни е домакин на инициативата, каза маркетинговият директор на фондацията Радост Иванова.