В Старо Железаре вече са поставени дарителски кутии в помощ на семействата, чиито къщи изгоряха до основи преди три дни. Открити са и банкови сметки за набиране на средства. Dobriana Orlando, която е основният инициатор за събиране на всичко необходимо за пострдалите от пожара, призова хората да й пишат във Фейсбук и който с каквото може да помогне.

"След седмица децата, чийто дом бе погълнат от пламъците, ще бъдат настанени в празно общинско жилище в гр. Хисар, в което ще има само едно единично легло". Добриана отправя апел към всички милосърдни хора да се отзоват на призива й, за да може на прага на зимата децата и техните близки да имат нормални условия за живот.

Банковата сметка за събиране на средства за пострадалите е:

IBAN BG41FINV91501017146917

Титуляр на сметката: Милена Иванова Динкова

Зов за помощ! Пожар остави без дом и имущество майка, баба и две невръстни децаИнцидентът е станал в Старо Железаре

Междувременно стана ясно, че късо съединение е причината за пожара в хисарското село Старо Железаре, при който две къщи изгоряха до основи. Огънят лумнал от съседен имот и бързо се пренесъл в домовете на пострадалите хора. В едната от унищожените къщи живеели самотната майка Гергана Главчева с децата си Енрико на 11 години и Дейвид на 9 години и с бабата на децата Димитра. Във втората къща била самотно живеещата 85-годишна Въла Кръшкова. Като по чудо никой не пострадал, но хората останали само с дрехите на гърба си. Пламъците погълнали цялата покъщнина на двете домакинства, дрехите, обувките и учебниците на децата.

Пожарът е избухнал вечерта на Димитровден, около 19-19,30 часа, каза кметът на село Старо Железаре Илия Тонов. Бабата на двете момчета празнувала с гости имения си ден, когато първа забелязала пламъците от съседен имот. Къщите били допрени една до друга и огънят бързо се прехвърлил към тяхната. Хората от съседния имот, от който тръгнал пожарът, в това време не били вкъщи. Предполага се, че тлеенето може да е започнало и час-два по-рано, но не е имало кой да го види, а след като пожарът се е разгорял, гасенето е било много трудно, коментират хора от селото.