„Ние сме гостоприемни хора, но не бива да разваляме това, което сме го направили, това, което сме получили от нашите деди. Ние сме длъжни в същия вид да го предадем на другите поколения”. Това заяви кметът на Калофер Румен Стоянов, във връзка с традиционното мъжко хоро, което се играе в ледените води на Тунджа всяка година на Богоявление.

И тази година се очакват множество гости от цялата страна, които да уважат празника на калоферци. Местните хора обаче призовават туристите да не опорочават празника - да оставят мъжете от града да влязат в реката за кръста, а след това също да заповядат в нея. „За нас е чест да присъстват на нашия празник, но все пак един апел към останалите хора – да ни оставят да си направим нашата традиция и след това да заповядат в реката”, заяви Мирослав Докторов - един от калоферците, които всяка година скачат в реката. За пръв път той се е потопил в ледените води на реката, когато бил на едва 7 години. 

Кметът Румен Стоянов има големи планове за леденото хоро. Ще се кандидатства за включването му в списъка на ЮНЕСКО за природно и културно наследство. Според кмета това ще допринесе и за развитието на самия регион. Жителите на Калофер смятат, че тяхната уникална традиция има своето място в списъка на ЮНЕСКО и така тя ще стане известна по целия свят.

Вижте още във ВИДЕОТО:

Още от ТРАФИК ТВ гледайте ТУК

TrafficNews.bg