ТЕЛК комисиите да се закрият, защото те насърчвават корупцията. Скандалният случай с мнимите братя слепци от Долни Дъбник е поредното доказателство. Това заявиха пред TrafficNews.bg Нели Димитрова и Вера Иванова от инициативата "Системата ни убива", която обединява майки на деца с увреждания.

"ТЕЛК комисиите се превръщат в средство за измама и за точене на цялата система. А това са парите на всички, на данъкоплатците. Те отиват при такива измамници като братята от Долни Дъбник", каза Иванова. И се възмущава, че мнимите слепци дори парадират, че взимат помощи като инвалиди.

Според Нели Димитрова няма никакво съмнение, че Горан и Станьо от ромската фамилия Маринови са измамници.

"Всички, които са гледали вашия репортаж са видели, че това са едни хора, които карат различни коли и форсират гуми без никакъв проблем с ориентацията. Това, което видях ме шокира. Според техния ТЕЛК братята се нуждаят от 100% чужда помощ, както е ситуацията със сина ми. Той не може да се самообслужва, да се нахрани, да ходи до тоалетна. Нищо не може!", възмущава се Димитрова.

"Аз се изумих от това, че Административният съд е потвърдил тази 100% слепота и помощите, които получават. След като самият съд потвърждава такова нещо, това показва защо като държава сме в това положение. Това е продънена система. Сегашните ТЕЛК комисии не вършат работа. Няма справедливост", добави Иванова.

Тя предлага, за да се спрат измамите, да има освен медицинска експертиза и оценка за функционалност.

"Медицинската експертиза може да каже, че даден човек е 200% сляп. Обаче, ако има и оценка за функционалност, след 2-3 дни все някой ще го види, че вижда. Затова контролът между двете оценки, ще даде резултат. Това го говорим от години, но все не се случва"”, разяснява Иванова и настоява да се потърси отговорност на всички по веригата, довели до абсурда с братята от Долни Дъбник. Като се започне от лекаря, направил експертизата за слепота, мине се през тримата членове на ТЕЛК и се стигне до вещите лица, въз основа на чието становище Административният съд е разпоредил да се признае, че братята се нуждаят от 100 % чужда помощ.

Разследване на TrafficNews: Те са слепци (100%), но карат коли. ТЕЛК далаверите! ВИДЕОБратя от Долни Дъбник живеят по царски с пари от измамите на мама