С искания за реформа в социалната, здравната, образователната и правосъдната система десетки майки на деца с увреждания в Пловдив излязоха на протест на пешеходната пътека на Сточна гара. Те избраха това възлово място на града и времето, когато е час пик за шофьорите, за да бъдат забелязани и чути проблемите им от по-голямата част от обществото.

Хората изразяват недоволството си от това, че чаканите реформи се бавят. Освен това те не се приемат във формата, в която майките настояват. Имат нужда от това да бъдат приети тези реформи, защото тяхната грижа за децата с физически увреждания е денонощно, натоварват се психически и физически.

"Програмата, която беше залегнала за майките, не е спазена. Това, което е преразгледано, не ни удовлетворява. С 6,60 лева на ден живея, как може да се живее с тези пари?" Това сподели пред TrafficNews.bg Запрянка Перничева, чийто син - Павел, е на 38 години и страда от детска церебрална парализа и епилепсия. "Трета година съм лишена от програма личен асистент и това е голямо ощетяване. Искаме да се приемат първоначалните искания на майките", каза майката.

Четири месеца след опъването на палатка до парламента майките от инициативата "Системата ни убива" излизат на серия от протести в цялата страна с искания за реформа в социалната, здравната, образователната и правосъдната система. Серията от протести започва ден след поредното връщане на закона за хората с увреждания за нови поправки заради забележки от страна на финансовото министерство и Министерския съвет. Протестиращите заявяват, че няма да се откажат и че реформите в социалната, здравната, образователната и правосъдната система трябва да започнат сега.

Днешният протест е само началото на серия от такива инициативи и ще защитава исканията за реформи в социалната система. Освен в Пловдив протести има и в София, Бургас, Варна, Русе, Пазарджик, Плевен, Враца, Силистра, Разград, Радомир, Хасково и Видин.

В началото на седмицата стана ясно, че дни след края на общественото му обсъждане законът за хората с увреждания отново ще претърпи промени, което ще забави придвижването му към Министерския съвет и Народното събрание.

До поредното му преработване се стигна след като омбудсманът Мая Манолова обяви, че новият вариант на закона е осакатен и от него са извадени ключови за реформата текстове, а националните организации на хората с увреждания изразиха недоволство, че този вариант им е изпратен в последния момент.

Запрянка със сина си Павел