Майка на първокласник от Пловдив изрази възмущението си, че децата в училище изучават приказката "Добрият ром“. Реакцията си от този факт тя споделя в социалната мрежа Фейсбук. Според Ивелина Каймакамова не е редно децата да изучават такъв тип произведения в часовете по литература и че това е изкуствено измислена приказка. В социалната мрежа тя е написала, че имаме достатъчно много български народни приказки, върху които децата да разсъждават и да се учат на ценности.

Реакцията й от нестандартната приказка предизвиква масово недоволство и коментари на родители на третокласници, но… само за 15 минути. Тъй като публикацията на Ивелина е била свалена от администраторите на Фейсбук. Като отговор тя е получила, че казаното от нея противоречи на етичните норми на общността и че използва езика на омразата. В коментара си за приказката за добрия ром пловдивчанката твърди, че не е споменавала нищо, което да бъде обект на расизъм или пък е използвала езика на омраза. Но и тази обосновка получава отказ публикацията да бъде върната, въпреки обяснението, че понятие като ромска народна приказка и ромско народно творчество не съществува.

Коментарът на Ивелина е бил споделен от много нейни приятели и други потребители на социалната мрежа. Но е бил заличен след свалянето на нейната публикация. Сестра й обаче е успяла да направи снимка, която е споделила, и до този момент не е премахната.

Какво споделя Ивелина Каймакамова за приказката „Добрият ром“ и дали тя има място в учебниците, вижте във видеорепортажа на Авел Бялков:

СНИМКА: Фейсбук