В Астраханска област, Русия, по време на разкопки на Селитренския град, археолози на Марийския държавен университет откриха съкровище от времената на Златната Орда – 157 сребърни монети от 13-14 век.

Откритието всъщност е направил лалугер, живеещ на терена на археологичното изследване. Животинката решила да си направи нова къщичка и започнала да рови нова дупка в земята. Докато извършвал това, попаднал на старинните монети. Естествено, те не му направили впечатление и лалугерът просто ги изхвърлял на повърхността.

Когато археолозите видели това богатство, развалили строителната площадка на лалугера и изровили останалата част от монетите. Оказало се, че парите са били използвани по времето на Хан Батъй, предводител на Златната Орда.

Монетите били намерени на едно място, защото явно са били съхранявани в кесийка, която с времето се е разградила. За това, докато лалугерът си правил ново жилище се натъкнал на купчината жълтици.

Археолозите ще изследват монетите, които според тях ще им дадат допълнителна информация за методите, използвани при обработката на метал в онези времена. Съдбата на лалугера не е известна, но е сигурно, че към него има прикрепен поне един археолог, който изкъсо наблюдава как животинката гради своя нов дом на друго място.

Превод и редакция: Trafficnews.bg