Туроператорът от Пловдив, който взриви социалните мрежи през почивните дни с разкритието си как учители са провалили екскурзия, за да бъдат изплатени комисионни представи своята позиция пред екип на TraffcNews.bg. Преди две седмици Светлана Тодорова-Ваташка, която е организатор на въпросната екскурзия получава обаждане от учебното заведение да организира пътуване за учениците. След като предлага маршрута и ценовата оферта няколко дни по-късно преподавател се свързва с нея във връзка с хонорара, който се полага. Оказва се, че той е на стойност от 250 лева за петима преподаватели. Ваташка цитира наредбата за ученическите екскурзии, според която се допуска туроператор да плаща някакво възнаграждение на учителите и придружителите, но то е строго регламентирано след сключване на граждански договор. 
 
След като изпраща офертата за екскурзията един от класните ръководители на децата отново се свързва с нея, за да каже, че ценовите условия не ги удовлетворяват. Туроператорът проучва при какви условия се провеждат екскурзиите в пловдивските училища и разбира, че има "определена" тарифа за хонорар между 5 и 10 лева за дете. "Себестойността ба екскурзията е 22.86 лева. Нека сами да преценят колко е моят хонорар тъй като такива реплики са се подхвърляли в учителската стая, че аз печеля на гърба на децата и учителите", разказва Светлана Тодорова-Ваташка. 
 
Цената на екскурзията е 25 лева. Според туроператора тази цена от 22.86 лева се формира върху 40 деца в автобус. За екскурзията са били записани 90 ученици. Което означава два пълни автобуса плюс допълнително 10 деца. Ваташка е обяснила, че тази разлика от 250 лева ще бъде върната като възнаграждение, което обаче на преподавателите се е видяло твърде малко. И разкрива, че няколко фирми в града плащат между 5 и 10 лева на записано дете под масата без необходимите счетоводни документи, както за приход, така и за разход. "Считам, че това е една корупционна практика"възмущава се туристическият служител.
 
В момента Регионалното управление на образованието в Пловдив извършва проверка в ОУ "Стоян Михайловски" и след приключването й ще даде повече подробности за случая. От учебното заведение не могат да коментират, докато експертите не приключат работата си и не се установи дали е имало подобен казус с хонорари за преподаватели.
 
Още от разказа на Светлана Тодорова-Ваташка може да чуете във видеорепортажа на Авел Бялков: