Коледно настроение завладя Пловдив. Преди минути кметът Иван Тотев запали величествената елха пред сградата на Община Пловдив на пл. „Стефан Стамболов“ № 1. Тя грейна редом с всички лампички част от пищната украса на града под тепетата. С песни, танци и пищна заря бе дадено началото на празничните тържества.

Въпреки студеното време, стотици пловдивчани се събраха тази вечер, за да видят мига на "запалване" на елхата в центъра. Те се насладиха на коледната програма, чиито старт бе дадена от децата от Детска вокална формация „Омайниче“. 

На сцената свои изяви представиха и гайдари от Гайдарски състав „Родопчани“ към Народно читалище „Гого Мавров – 1930“ Пловдив, с ръководител Веселин Козарев и Фолклорен танцов ансамбъл „Седенчица“ с ръководител Рени Вълчева и хореограф Нели Карабахчиева. След запалването на светлините, на площада се изви и традиционно българско хоро.

Внушителното дърво има над 4 хиляди зелени клончета и е изработено от единствения на Балканите производител на елхи, който се намира в град Раковски. Пловдивската коледна елха тежи около 1 тон, а заедно с украсата 1 и половина тона. Тя се издига на пръстени, като всеки пръстен е висок над 70 см.

Декорацията е от хармонично разположени малки, средни и големи звезди, съчетани с червени и сребърни топки. Около елхата ще има жилков гирлянд, който вечер и през нощта ще свети в студена светлина.

Студена светлина ще има и в долната част на елхата, на около метър от основата й. Останалата част от елхата ще свети вечер и през нощта в топъл нюанс. За върха се предвижда мигаща блиц светлина.

Тази година ще има промени в традиционните мероприятия, които се организират на центъра на града, като основни причини за това са ремонтът на площад "Централен" и алтернативен план за използване на пространството пред сградата на Община Пловдив.

Вижте кадри и атмосфера от запалването на коледните светлини в Пловдив: