Езиковата гимназия "Иван Вазов" в Пловдив внедри облачната платформа Google G suite за образованието, в която всеки ученик и учител разполага с електронен профил в домейна на организацията. Така учебното заведение започва трансформацията на учебния процес с фокус върху ученика и учебната среда. Промяната започна с една паралелка, в която всеки ученик работи със свой Chromebook. Това е преносим компютър, специално създаден за училища, които работят с облачна платформа в създаден от самите тях клас-room.

"Облачните технологии в ЕГ "Иван Вазов" Пловдив започнаха да се въвеждат преди около 2 години. Това е един много голям проект с много последователни стъпки. Много важна роля за това въвеждане изигра община Пловдив, която стартира този процес за въвеждане на облачни технологии, който на по-късен етап премина в проекта за дигитализация на училищата", заяви пред TrafficNews.bg директорът на учебното заведение Вихра Ерамян.

Във виртуалните класни стаи учениците ще работят заедно по различни проекти, учителите ще им дават разработките на уроците, а също така могат да се провеждат и изпити. В голяма степен внедряването на тази система за обучение ще измести използването на обичайните лист и химикал, а знанието може да се преподава и учи от всяка една точка с достъп до интернет. Този метод е въведен в Швеция, Финландия и Португалия и дава добри резултати. В България облачната платформа за обучение се налага за първи път и замества голяма част от обичайните учебници.

Облачната платформа за обучение може да използва всякакви ресурси, както снимки и текстове, така и видеоматериали. Независимо от това обаче преподавателите са категорични - новите технологии не могат да изместят изцяло учебниците, нито пък часовете в училище. Целта е до 2023 г. всички 1200 гимназисти в езикова гимназия "Иван Вазов" да имат свой Chromebook и голям процент от обучителния процес да се дигитализира.

Още по темата, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: