Езикова гимназия "Пловдив" ще започне новата учебна година с недовършени ремонти. Фирмата, която е извършвала санирането и другите дейности по сградата, внезапно е прекратила работа и се е оттеглила като изпълнител, въпреки сключения с общината договор. Така учениците и техните преподаватели ще влязат в класните стаи, които по-скоро приличат на строителни площадки, отколкото в помещения за провеждане на учебни часове.

Ремонтът на учебното заведение в Пловдив е започнал през месец април. За изпълнител на проекта е избрана пазарджишката фирма „Термикс ЕС”, която в града под тепетата не е с добра репутация. Преди години същата фирма е правила ремонти на детски градини, но без да извърши всичките дейности по проект. По думите на директора Николай Радев, когато е обявена фирмата изпълнител, той е предупредил заместник-кмета "Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции" Димитър Кацарски. В обратен отговор обаче директорът е получил уверението, че „Термикс ЕС” е голяма, сериозна фирма и всичко ще бъде наред.

Стойността на поръчката за ремонта на учебното заведение е на стойност над 1 млн. лева. Той включва цялостно външно саниране, подмяна на дограмите на общежитията, ремонт на покрива и обновяване на отоплителната система.

"Доколкото разбрах от Община Пловдив, тъй като за съжаление ние нямаме тези възможности за комуникация за упражняване на контрол, самият собственик на фирмата е заявил, че не може да продължи и е напуснал изобщо договора", допълни директорът на езиковата гимназия.

Още при първите индикации за нередност Община Пловдив е била запозната с това, че преди години фирмата не е изпълнила коректно договора си за ремонта на детските заведения в града.

До момента фирмата изпълнител е извършила едва 20% от договореното. Останалите 80 на сто от дейностите ще бъдат извършени от нова фирма чрез директно възлагане или бърза обществена поръчка. Документално все още не е прекратен договорът с пазарджишката фирма „Термикс ЕС”, тъй като Общината не може да открие нейния собственик.

Какво заявиха по темата директорът на ЕГ "Пловдив" Николай Радев, както и зам.-кметът “Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции” Димитър Кацарски, вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:

Видеорепортаж: Авел Бялков