Жителите на Раковски са в очакване на един от най-светлите празници - Рождество Христово. Подготовката за отбелязването му започва много преди 25 декември. Четири седмици преди тази дата католиците са в своя период на очакване - адвент, който върви паралелно и е равностоен на поста на православните християни.

 

Това време е подобно на постите, то трябва да бъде аскетично, да се наблегне на молитвата, на лишаването от нещо, на милосърдието, обясни пред TrafficNews.bg отец Румен Станев от енорийския храм "Свети Михаил Архангел" в Раковски. Постът не се изразява във въздържание от определена храна. Важното е да се лишиш от нещо, но в същото време да помогнеш на нуждаещ се, да изпиташ милосърдието и всичко това да бъде свързано с молитвата. В противен случай няма да го има нужния ефект, допълни отецът.

Според него вярата в Бог е едно от разковничетата за сила и обединение. Всеки човек вярва. Дори и да не е в Бог, мисълта и молитвата на всеки един от нас са насочени към нещо конкретно и това дава добра основа за смирение и всеобща любов.

Хората в Раковски са едни от най-вярващите. Те са обединени от чистата мисъл, сплотени са и единни във всичко, затова и духът в града се усеща по по-специален начин. Свещеникът от храма "Свети Михаил Архангел" разкри каква е тайната на това обединение между хората и топлото посрещане на всеки гост, посетил града. Например, едно от нещата е, че всеки петък се провежда библейска среща, на която желаещите могат да присъстват и да се запознаят, да мислят и анализират върху Евангелието. В неделните литургии пък проповедта разяснява Евангелието и Божието слово. Сега преди Рождество Христово тази магия на обединението е още по-голяма и силна и всеки е добре дошъл при нас, за да я усети и сподели, допълни още отец Станев.