От началото на годината експертите от местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив работи по случай, който е свързан със сексуална експлоатация на жена. Тя в въвлечена в престъпната схема с обещание за работа като детегледачка във Франция. Но след като отива там, съдбата я сблъсква с кошмарна ситуация, която оставя психическа травма за цял живот. 

Пловдивчанката е потърсила работа в интернет и попада на оферта за работа, която й обещава позиция за гледачка на дете в семейство. Но за зла участ тя попада в канал за трафик на хора. Освен трудова експлоатация, жената е малтретирана и сексуално като е принуждавана да проституира. Всички лични документи са й отнети. Първоначално сигналът за случая постъпва в офиса на Националната комисия за борба с трафик на хора, след което той е предаден на регионалната комисия в Пловдив. Експертите са се свързали и с посолството на република Франция. След това жертвата се завръща в България с пасаван.

Към момента по случая е образувано досъдебно производство, каза за TrafficNews.bg секретарят на местната комисия за борба с трафика на хора Таня Иванова. Експертите активно подкрепят жертвата, на която са й предоставили възможност ако иска да бъде настанена в някои от приютите, в които да бъде защитена. Жената получава и правни консултации. Всичко се координира на местно ниво. Когато има нужда жената се обажда в комисията и нейните представители винаги се отзовават, за да бъдат максимално полезни, коментира още секретарят на МКБТХ.

Още за случая разказва секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив Таня Иванова:

Основният акцент на работата на местната комисия за борба с трафика на хора е свързана с превенция, координация на взаимодействието между институциите на местно ниво. Местният орган организира обучение на специалисти, които работят в сферата на противодействието на трафика на хора, както и различни образователни и информационни кампании за рисковите групи. Като цяло местната комисия в Пловдив получава средно между 5 и 10 сигнала на година. Голяма част от тях са свързани със сексуална експлоатация.