Всеки уикенд в покрайнините на София се образува едно от най-колоритните и интересни тържища на града. Става дума за Битака. Това е легендарно място, за което се носят куп легенди, а голяма част от хората си мислят, че отдавна се е заело мястото си в история.

Е, Битакът е по-жив от всякога и на него могат да се намерят много интересни неща. Самата атмосфера на това място най-точно може да се опише като "деветесетарска", от 8 часа сутринта се въртят кебапчета, наденици и други месни изделия със съмнителен произход. Музиката – задължително сръбска, а почти всички сергии представляват чаршафи, черги и покривала, деликатно проснати на земята.

Който е казал, че на Битака може да се намери всичко не е бил далеч от истината. Iphone със счупен екран, хвърлен сред детски играчки, чернобели снимки на семейство, шепа украшения и гола бебешка кукла. Това е възможно най-краткото описание на "щандовете". Тук още се намират касетки с хитове от 90-те, в ерата на флашките има шпиндели с празни CD-ROM-ве, видео касети.

Смазващото мнозининство от продавачите е от ромски произход. Някои от тях очевидно не се чувстват добре в този ранен час и пият кафета от пластмасови чаши, други вече пият бира и ядат кебапчета.

Купувачите са най-различни. Хора, които очевидно са дошли, за да си купят нещо възможно най-евтино, добре облечени мъже и жени, които търсят "диаманта" на уикенда. Забелязват се различни типажи – колекционери на оръжия, разглеждащи кортици, жичкаджии, спиращи се до огромните бали с най- различни кабели.

Тук-таме се вижда и по някоя групичка хипстъри. Някои от тях се радват, когато видят предмет, който им напомня детството, а други внимателно се оглеждат, защото държат фотоапарати, струващи няколко хиляди лева и целта им е да запечатат колорита на Битака.

Дори и през XXI век, Битакът е място, където по земята можеш да намериш всичко, най-важното е да не се замисляш как се е оказало там.