„Ние ще бъдем една много успешна Европейска столица на културата! Уверен съм след всичките посещения, срещи, разговори и анализи, които направихме през последните месеци”, заяви кметът Иван Тотев в интервю пред TrafficNews.bg.

„Успяхме да направим всички процедури  за набиране на проекти, успяхме да сключим договорите -  много активно върви подготовката за откриващото събитие. Над 1000 пловдивчани са изявили желание да участват на откриването.Важното е, че успяхме да обединим много обществени групи за каузата”, каза Тотев. Той обясни, че е отправил покана към КАБ и САБ, които ще се намесят в различни градски пространства и ще променят облика на града – има проекти за пространството пред Дома на културата, за Братската могила, всички входове на Пловдив, Пешеходния мост и много други места.

„Резултатите от Европейска столица на културата вече ги виждаме -  увеличеният брой туристи, редицата престижни статии в авторитетни издания и много още. Имаме най-богатата културна програма в цяла Българи! Проектът  вече работи за Пловдив”, каза кметът. Според него това, че Пловдив ще посрещне Европейска столица на културата без нито един нов културен обект не е притеснително. Той обясни, че обекти като площад „Централен”, кино „Космос”, Детмаг, художествената галерия на „Гладстон” са били забравени обекти, като именно Европейска столица на културата им е вдъхнала живот. Техният хоризонт е много отвъд 2019-а, а идеята за обновяването им е правена така, че да не спънат провеждането на европейска столица, независимо какви подводни камъни има.

Вижте първата част от интервюто на кмета пред TrafficNews.bg.