Интернет платформа е на път да измести нуждата от специалисти по човешки ресурси. От няколко години информационната система MyCompetence обработва данни и осигурява стандартизиран обмен на информация, полезна за работодатели и хора, търсещи работа. Платформата е модернизирана и лесна за употреба и предоставя богат набор от инструменти и други специализирани услуги. Създаването й е с цел оценка на компетенциите на работната сила в България.

Повече от 23 години Агенцията за регионално развитие в Пловдив е насочила усилията си за подпомагане на малкия и среден бизнес. В търсене на добрите практики за това се създава платформата Национална система за оценка на компетенции, която е разработена в рамките на ОП "Развитие на човешките ресурси". Платформата е насочена както към бизнеса, така към работниците или бъдещите студенти, ученици, които искат да започнат работа. Това е полезно за работодателите и конкретно за малките и средни предприятия, които в общи случаи нямат човек, който да се занимава с човешките ресурси, разказа за TrafficNews.bg изпълнителният директор на Агенцията за регионално развитие с Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия – Пловдив Велизар Петров.

В сайта експерти от бизнеса могат да използват материали, свързани с изисквания за конкретната длъжност - какви знания и компетенции би трябвало да притежава съответният работник и служител, който постъпва на работа. В платформата е направен секторен анализ на бизнеса в България с пилотни предприятия и са разработени конкретни длъжностни характеристики в съответните сектори. MyCompetence дава възможност предприятията и фирмите да направят справка и да оформят набора от изисквания към бъдещите си служители.

Различното от останалите подобни платформи за самооценка е, че MyCompetence има повече инструменти са самооценка на личността. Това са тестове, които всеки потребител може да използва абсолютно безплатно. Чрез тях може да се направи проверка на нивото на умения и компетенции в дадена област. Резултатите от тези тестове могат да се разпечатат и да се приложат към документите за кандидатстване за работа.

Освен всичко друго интернет платформата е полезна и за студентите, тъй като за някои длъжности са написани университетите, в които може да се кандидатства за дадена специалност, която ще даде старт за започване на работа в дадена област.

Подробности за платформата, вижте във видеоматетиала на ТРАФИК ТВ: