Всяко християнско семейство се подготвя за посрещането на светлия празник Рождество Христово. Това не е повод само да се почерпим на масата, но и празник, свързан с духа и вярата ни. И до ден днешен в някои райони на България хората спазват всички стари обичаи, които остават непреходни и ценни. Ето как отбелязват Бъдни вечер хората от пловдивското село Брестник, които и до днес остават верни на всяка българска традиция. 

"Цялото село да благословиш, Господи, за реколтата на нашето село, за ябълки, за грозде, за череши. Ти ни даде много, Боже, много! Тази година пак да ни благословиш“. С тези думи, прекръствайки се пред иконостаса стопанката на многолюдната къща в село Брестник запали коледния огън за семейството си в навечерието на Рождество Христово. Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята в югоизточния ъгъл на стаята под иконостаса. Както повелява българската традиция сръчните домакини са се постарали трапезата да бъде отрупана с всичко, което е произведено през изминалата година. От най-малките до най-възрастните членове на фамилията се събират, за да посрещнат раждането на Христовата звезда.

 

По традиция в многолюдното брестнишко семейство пристигат и коледарите, облечени в нови дрехи, заметнати с ямурлуци, калпаци на главите. И след всички български обичаи трапезата вече е готова да посрещне със своите гозби присъстващите. Най-възрастните членове на семейството отправят своите благословии към близки роднини и съседи.

 

Те си пожелаха да бъде плодородна и здрава следващата година, да има добър урожай на селото. Най-напред здраве, любов и късмет в този живот. В едно българско семейство най-напред трябва да има разбирателство и вяра, която е много важна. 

Със своята сплотеност, любов и вяра в семейството хората очакват, че следващата година ще бъде по-добра и всяко зло ще бъде преодоляно. Вярват също така, че на Коледа небето се отваря и всички в един миг светва. Това обаче могат да го видят само праведниците, каквито са многолюдната фамилия от Брестник.

Вижте как хората от Брестник посрещат Бъдни вечер във видеорепортажа на ТРАФИК ТВ: