Пловдив ще има своя Алея на кирилицата. 30-те букви от азбуката ни съвсем скоро ще красят едно от парковите пространства на булевард "Македония" в район Южен. Майсторите на кирилицата от дърво са хора с физически и психически увреждания, които въпреки проблемите си могат да покажат и развият творческия си потенциал.

Освен да популяризира кирилицата, проектът за Алеята има за цел да се интегрират хората с увреждания. И въпреки своите проблеми да покажат, практикуват и развиват творческите си умения. Крайната цел е за Деня на славянската писменост и култура да се създаде едно приветливо място за отдих. Идеята възниква миналото лято по време на една от творческите работилници на Национално сдружение за социално сътрудничество и партньорство.

"Голяма част от хората, които работеха в работилничката, се възмущаваха, че навсякъде има надписи на английски, които те не разбират. Тогава един от потребителите на онзи проект каза да направим нашата азбука в една градинка, където ще ходят малките деца", разказа пред TrafficNews.bg Величка Маринова, която е председател на Национално сдружение за социално сътрудничество и партньорство.

Проектът е на стойност 8800 лева, като подкрепата от Фондация Пловдив 2019 е в размер на 6000 лева, а останалата сума е собствен принос. А в него участват хора с различни заболявания и различна категория инвалидност. Но всеки с желание и според възможностите си се включва в изработването и украсяването на буквите, споделят организаторите на проекта.

30-те букви за алеята вече са готови. Те са изработени от дърво, а височината им е 80 сантиметра. В поредната организирана работилница доброволците грундираха дървените символи и след няколко седмици ще бъдат оцветени в жълто-оранжевата гама. Като период проектът е кратък, но за сметка на това ще бъде изключително полезен за всички хора, които се включат в него. И най-вече за хората с различни увреждания, за които подобни занимания са важни за физическия и емоционален статус.