Ново мобилно приложение дава шанс на близо 100 хиляди българи с говорни и слухови проблеми да подават сигнал до Спешния телефон 112.

Програмата за телефон и компютър вече действа от месец, а България е една от четирите страни от ЕС, която предлага такова съвременно технологично решение.

Европейската комисия задължи всички страни членки да осигурят равен достъп до 112 на хора с подобни увреждания, но в другите страни сигналът се подава единствено чрез факс, смс или имейл. Българското приложение е много ефективно и удобно, защото всеки от нас вече ползва мобилно смарт устройство и приложения за чат (текстова) комуникация.

Приложението "112 България" е безплатно и автоматично изпраща координатите на устройството, от което човекът пише.  За да може да го ползват лицата с говорни или слухови увреждания, трябва да се регистрира еднократно като приложат лични данни и  сканирано или снимано ТЕЛК решение. От 112 ги проверяват и активират профила.

"Въведените данни помагат на операторите и екипите за бързо и адекватно реагиране при евентуален инцидент, а също така се предотвратяват злонамерени и фалшиви сигнали към 112", обясни пред TrafficNews.bg  инж. Зеки Малунски, ръководител на проекта и експерт в Дирекция "Национална система 112" към МВР. Проектът е на стойност  630 000 лева, които са осигурени от бюджета на вътрешното министерство.

От януари досега вече има над 200 регистрации. Представители на шестте районни центъра на 112 се срещат и оказват съдействие при регистрацията на хората с говорни и слухови увреждания по места, допълни инж. Малунски.

Преди време медиите алармираха за проблеми със софтуера на единната система за спешни повиквания и затова попитахме инж. Малунски дали те са решени. По думите му действително е имало затруднения с локализацията, но след подписването на договор за поддръжка на системата през април миналата година, националната система 112 разполага с обновен софтуер и хардуер и проблемите са отстранени.

За отминалата година общият брой на сигналите е 3 663 790. През 2017 са били с 10 % повече (или 4 066 274). На телефон 112 са приети и обработени и много сигнали от чуждестранни граждани и туристи. Операторите говорят английски, а сред тях има и владеещи румънски, френски, турски, руски и дори арабски.