Хлопащи стълби посрещнаха хората, преклонили се пред подвига на Христо Ботев в родния му град Калофер. Стотици българи решиха да почетат 143 години от гибелта на поета и революционер.

Мемориалният комплекс на Христо Ботев в града се нуждае от основен ремонт. Той е изграден преди 33 години за сумата от 9 милиона лева. През 2016 година е направен ремонт за 300 хиляди лева.

Според местните жители – той е бил некачествен. Каква е ситуацията на място – вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:

  

„Ние не приемаме офицерите и гражданските структури, че един паметник който трябва да възпитава поколения след нас, в момента е компрометиран”, твърди Неделчо Неделчев от Калофер.

По думите му, не може да се върви по тези големи гранитни блокове и да се клатят, да са неустойчиви и да се чака да стане някоя беля

„Трябва да се почне на ново ремонта и който е вземал парите и не си е свършил работата, да си носи отговорност”, твърди човекът от града на Ботев.

Кметът на Калофер Румен Стоянов посочи, че многократно е сезирал община Карлово и фирмата изпълнител за некачествения ремонт, но няма решение на проблема не е открито.

„Стъпалата са на ново отлепени, снощи за пръв път проработи водното огледало, но без осветление, самият резервоар водата изтича от там, а тази вода която ние трябва да допълваме да циркулира трябва, да оставим целия квартал без вода”, обясни пред TrafficNews.bg кметът на Калофер Румен Стоянов.

Той обясни, че на 1 юни вечерта по време на официалната церемония, осветлението е изгаснало изцяло.

Кметът на община Карлово обясни, че обектът има 10 години гаранция и всички нередности трябва да ги отстрани фирмата изпълнител.

„Този, който е изпълнявал, той трябва да го коригира за негова сметка, иначе общината ще го съди”, каза Емил Кабаиванов.

По искане на местните хора, агенцията за държавна финансова инспекция извърши проверка, за да установи как са били изразходени държавните средства, които бяха отпуснати целево за ремонта.