България изпрати щангистът Величко Чолаков в последния му път. Близки, приятели и спортисти се стекоха в родния град на шампиона - Смолян, за да се поклонят пред паметта му. Чолаков почина внезапно в неделя на едва 35-годишна възраст. Поклонението в спортната зала в Смолян събра семейството и приятелите на Чолаков, както и спортисти и общественици.

„България загуби още един голям спортист, който направи своя собствена школа, за да може от нея да се раждат още таланти”, коментира зам.-министърът на спорта Ваня Колева.

Ден на траур беше обявен днес в общините Смолян и Неделино, на които Чолаков е почетен гражданин. Кметът на Смолян Николай Мелемов предложи спортната зала в града да бъде кръстена на името на щангиста. Кметът посочи, че Чолаков е гледал на възпитаниците си - децата, които е транирал - като на свои собствени. Определи го като "голям човек".

Величко Чолаков е единственият български щангист с медал от олимпийски игри в най-тежката категория. Става и световен вицешампион във Ванкувър и европейски шампион в Украйна в същата категория. След днешното поклонение, Чолаков беше погребан в родния си град.

Вижте ВИДЕО РЕПОРТАЖ за поклонението: