Силен гръм падна в пловдивския район Източен до Преспите преди минути, сигнализираха читатели на TrafficNews.bg. Един от тях дори ни изпрати клипче, което е "хванало" звука на гръмотевицата. След като малко по-рано над Пловдив започна да се излива проливен дъжд, сега гръмотевици раздират небето над тепетата.

За ужас на животните, и най-вече домашните кучета, гръмотевиците са толкова често - като истинска канонада от фойерверки - само че недотам красиви и приятни. Засега няма данни за пострадали от гръмотевиците, а пловдивчани се надяват те, както и дъждът, да спрат. Все пак не е лошо да вземете мерки, за да се предпазите ефективно по време на гръмотевична буря.

Ето така изглеждат пешеходците по бул. "Васил Априлов". 

Как да стане това?

Специалистите препоръчват по време на гръмотевична буря да се изключват от контакта всички уреди за бита, да не се използват стационарните телефони, да не се стои до прозорците и под вратите, да не се докосвате до водопроводните батерии. Така ще се предпазите от непредвидени проблеми и своята техника и своето здраве. Проверете в помещенията да няма течение, което да привлече кълбовидна мълния. Печки и камини е по-добре да не палите, защото излизащият от комина дим притежава висока електропроводимост и вероятността от попадане на мълния в комина нараства.

Ако се намирате на улицата, в парка или в гората, не трябва да се криете под високо израснали дървета – по-добре е да се отдалечите от тях на 30-40 м. Вероятността от попадане на мълния върху дърво е право пропорционална на неговата височина. Особено, „привличат“ мълниите тополите, дъбовете, елхите и боровете. Брезите, кленовете, орехите практически не попадат под ударите на мълниите. Опасността нараства, ако наблизо има дървета, ударени по-рано от гръмотевици.

Ако се намирате в града, се постарайте колкото се може да се скриете в магазин или жилищен блок, защото обикновено те имат надеждна защита за разлика от спирките за градски транспорт. Ако няма такава възможност, можете да изчакате преминаването на бурята застанали на колене под невисоки насаждения. За предпочитане е да изключите мобилния телефон.

Не се препоръчва отварянето на чадър заради множеството метални детайли! Също така е опасно да се стои до стена, близко до която расте високо дърво. По-добре е да стоите по-далеч от електропроводи, антени или влажни стени. Не се препоръчва да се намирате на възвишения и по открити незащитени места. Особено ако наблизо са разположени метални заграждения, електропроводи, крупни метални съоръжения.

Ето и състоянието на ул. Орловец в Пловдив: