Преди дни от КТ "Подкрепа" внесоха искане за увеличаване на заплащането на нощния труд. От 10 години насам за един час от него се заплаща по 0,25 лева. Синдикалистите настояват той да е половин процент от минималната работна заплата. Според финансови анализатори исканото поскъпване е основателно.

„Цената на работния труд в България ще бъде ценена и дори ще бъде още по-ценена, т.е. доходите ще растат и поради тази причина и работодатели, и правителство, и синдикати започват да ценят работника много повече. За това стремежите са за него да бъдат създадени нормални условия за работа, съществуване и възстановяване и за да може той по-дълго да изпълнява своите трудови ангажименти“, заяви в интервю за TrafficNews.bg финансовият анализатор Светозар Гледачев.

В някои сфери на дейности нощният труд не може да се избегне. В това число са лекари, медицински сестри, полицаи, пожарникари и работещите в производствения сектор. Работодателите, които могат да пренасочат дейностите си към дневни смени ще го направят, защото нощният труд ще им идва по-скъпо и това е правилният начин. Когато имате даден проблем икономическото решение е най-правилното решение, подчерта още експертът.

Представители на пловдивски компании се опасяват, че поскъпването на нощния труд ще ги натовари финансово. Не е изключено фалирането на някои малки фирми. У нас безспорно труда не се оценява достойно, но всички искани промени трябва да стават постепенно, споделя пловдивчанинът Димитър Йолтов, който е собственик на пекарна в центъра на града. Неговата теория е, че цената на нощния труд трябва да бъде повишена.

За да не търпи финансови загуби управителят на обекта е намерил свое решение на въпроса със заплащането на нощния труд, от което са удовлетворени всички страни - той като собственик и неговите служители. Основното, което е направил в своята дейност е, че е изместил нощния труд с така наречената първа ранна смяна. По този начин работният ден в пекарната започва в 4.30-5.00 часа сутринта. За да достигне до този етап Димитър е направил дълготрайна инвестиция. Осигурил е достатъчно оборудване в производствената си база, с което улеснява работния процес и подпомага производителността. 

Още по темата, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: