Веднага след като излязъл от затвора през 2010 година,  фалшификаторът Иван Богоев се заклел никога повече да не работи в Пловдив. Заминал за Варна, където купил стара почивна база край Балчик и започнал да се прави на честен хотелиер. Естествено не за дълго. Въпреки, че прекарал 10 години зад решетките, Богоев остава в ТОП 3 на  най- добрите фалшификатори в държавата. И поръчките към него, естествено, заваляли.  

Така той се върнал под тепетата и отново пуснал в действие манифактурата. Този път обаче не с помощта на брат си Николай, който окончателно излязъл от бизнеса, а си намерил нова помощничка с чисто съдебно досие- 28-годишната Ана Калева – графичен дизайнер, магьосница с различни софтуерни продукти. Двамата се впуснали в поредното приключение до 27 август, когато Криминална полиция разбила базата им в кооперация на ул. „Розова долина“ 14.

При обиска на жилището са открити голямо количество заготовки за неистински документи, набор от фалшиви лични карти, международни паспорти и шофьорски книжки. Сред имената на фалшивите документи има и арабски, съобщи Районният прокурор Гергана Мутафова.

Всички компютри и принтери са били в режим на работа. Сред документите са открити много снимки, лични данни на български и чужди граждани. В консервна кутия с двойно дъно от “Русенско варено“  криминалистите намерили и флашки с лични данни. Тепърва ще се проверяват чии са и какво е наложило да бъдат скрити толкова усърдно.

„Ние сме изключително чувствителни към този вид престъпление, тъй като тук не се е касае само за подправени документи, а то води след себе си много други престъпления- кражба на самоличност, кражба на фирми, трафик на бежанци и прочее“ коментира прокурор Мутафова. Комплектите фалшиви документи се използват също и от терористи. 

Цената на черно на българските документи била между 150 и 350 лева.

„Тези които открихме са с много добро качество“ уточни комисар Николай Кирков , началник на Криминална полиция. Той заяви ,че Богоев е бил от наблюдение от доста време. Операцията е била планирана изключително внимателно, тъй като печатарят работел само по един час на ден-по обед.

 


Сред откритите фалшиви документи има визи за две европейски държави, а също така и заготовки за печатане на банкноти- най- вероятно ирански денари.

Хора от ъндърграунда твърдят, че Богоев е изключителен професионалист, има контакти , които му позволяват да се снабдява с изключително качествени материали и работи само по поръчка.

СТАРА СЛАВА

Преди 15 години  Иван Богоев и по-малкият му брат Николай бяха арестувани като организатори на нелегална печатница за фалшива валута. Двамата и съучастникът им Георги Георгиев бяха наели третия етаж от сградата, в която се помещава Военния съд на ул. „Г.М Димитров“ , а в съседно помещение отваря бар „Темида“. Престъпната си дейност прикрива като печата менюта за ресторанти, дипляни , каталози и прочее. Докато машините на Богоев бълвали фалшиви долари над главите на прокурори и съдии, той ползвал и безплатна охрана.

Тогава операцията бе по сигнал на  американските служби, които засекли сериозно увеличение на количеството американска валута, която влиза в Щатите. Окончателната фаза е съгласувана с шефа на ФБР по онова време. В канала са внедрени и полицаи под прикритие. При удара полицаите откриват близо милион щатски долара. Матриците за фалшивите долари обаче мистериозно изчезват.

TrafficNews.bg