За да проследим как върви ремонтът на велоалеите в Пловдив, както и в какво състояние са завършените, наш репортер обиколи с велосипед и камера въпросните участъци.

Първо минахме през велоалеята на булевард „Източен”, която продължава и по булевард „Менделеев”. Първият участък, който е завършен, е от колелото в района на моста на Адата до кръстовището на „Източен” и „Мария Луиза”. Там се натъкнахме на няколко проблемни места:

Първото нещо, което прави впечатление е, че алеята е доста тясна. При тази ширина няма как двама велосипедисти да се разминат, без единият да излезе от маркировката.

Следващата ситуация може да се определи дори като абсурдна. Докато караме велосипеда, на пътя ни се изправя препятствие – пътен знак, поставен почти по средата на велоалеята. По-странното е, че след десетина метра ситуацията се повтаря.

Метри след пътните знаци се натъкваме на неправилно паркирали автомобили, заемащи не малка част от ширината на велоалеята. Дали проблемът е в шофьорите или в това, че няма осигурени достатъчно паркинг места, оставяме вие да прецените.

Вторият участък на алеята, е от кръстовището на „Източен” и „Мария Луиза” до кръстовището на „ВСИ”.  Тук минаването с велосипед е трудно, дори на места невъзможно. Навсякъде има пясък, камъни и разкопани зони. Тук обаче не можем да имаме забележки, тъй като отсечката не е завършена. Видеото от този участък е с цел велосипедистите да знаят как протича ремонтът.

Достигаме до кръстовището на на „ВСИ”. Тук при пресичането забелязваме, че островът не е скосен. Това е малък проблем за велосипедистите, но не толкова малък за хора в инвалидни колички, както и за майки с детски колички.

Велоалеята продължава по булевард „Менделеев”. Въпреки че има недовършени участъци, тук карането на велосипед се превръща в удоволствие. Велоалеята е широка. До нея има пешеходна алея, която е отлично разграфена на две зони – за хората, движещи се в двете посоки. Явно същата маркировка предстои да бъде направена и на велоалеята. Тротоарите са скосени. В този участък не срещнахме перипети. Ето как изглежда обиколкота ни, заснета с камера. 

Скоро очаквайте репортаж, в който ще ви покажем състоянието на други пловдивски велоалеи.

Още новини ТУК

Авел Бялков, TrafficNews.bg