Стотици миряни от Пловдив и страната се събраха тази вечер пред катедралния храм "Света Марина" , за да посрещнат мощите на Св. Лука Симферополски. Те бяха донесени от  Негово Преосвещенство Богородския епископ Антоний от Руската православна църква и са дар от Руския патриарх Кирил на Пловдивската света митрополия. 

Близо десет минути камбанен звън от Митрополията огласяше центъра на Пловдив.

Пловдивския владика митрополит Николай посрещна мощите и ги внесе в храма, където още от следобед се тълпят богомолци. 

Всички миряни се поклониха пред светинята и се помолиха за здраве, както на тях, така и за близките им.

Дядо Николай пожела на събралите се богомолци пред входа на храма здраве, благоденствие и светли дни.

След като мощите бяха внесени в Митрополията започна архиерейска вечерня.

Светите мощи ще останат в храма за поклонение на вярващите, където й ще се съхраняват. На следващия ден в едноименния митрополитски храм от 9.00 часа ще бъде отслужена и празнична ахиерейска света Литургия.

Много са чудесата, извършени от Св.Лука. Така напримержена забравила за мигрената си след "операция" насън, баща се помолил и намерил донор за болното си от левкемия дете и пр.  Архиепископ Лука, със светско име Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и рисувално училище, а в 1903 г. и медицинския факултет на Киевския университет "Св. Владимир". Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. През1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей.

Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука - апостол, евангелист, лекар и художник. Приема Архиепископски сан в най-тежките за Руската православна църква комунистически времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. Умира на 11 юни 1961 година. На 22 ноември 1995 г. Светият синод на Украинската православна църква (към Московската патриаршия) причислила Симферополския и Кримски архиепископ Лука към лика на поместно почитаните светци. Свети Лука Кримски и Симферополски е покровител на цялата медицинска наука и свързаните с нея естествени науки, в най-голяма степен – на хирургията. 

Още новини ТУК

TrafficNews.bg