Почти двайсет години Скот Юрек е сред водещите имена в света на бягането на свръхдълги разстояния. През 1999 г. никому неизвестният Юрек завръшва пръв на „Западните щати“ – състезание на 160 км в Сиера Невада, Калифорния. А след това го печели седем пъти подред, при това с рекордни резултати. Освен това той побеждава два пъти в състезанието „Бадуотър“ на 217 км, а също поставя национален рекорд, като пробягва шест и половина маратонски дължини за 24 часа.

Скот Юрек е един от елитните бегачи, които отиват в Мексико, за да се състезават с индианците тараумара. Постиженията му са наистина изключителни, но още по-впечатляващото е, че докато покорява спортните върхове, той се храни само с растителна храна.

След книгата му „Яж и тичай“, в която Скот Юрек говори за живота и кариерата си на елитен спортист, и веган, и вдъхновява всички бегачи – от начинаещи до звезди, от вчера на пазара е и втората му книга „Север“. В нея ултрамаратонецът описва предизвикателството да пробяга Пътеката на Апалачите, която е с дължина 3 489 км за 46 дни 8 часа и 10 минути. Това се случва през 2015 година като поставя рекорд.

Българските читатели, любители на екстремни спортове, имаха възможността да се срещнат на живо със Скот Юрек и да научат още неща за тази вдъхновяваща и мотивираща личност.  

Откровен и неподправен той призна, че писането за него е доста по-голямо предизвикателство, отколкото  да пробяга разстоянието от 80 км на ден в продължение на седмици. И въпреки, че се е заричал, че никога повече няма да пише, ние читателите ще имаме възможността да открием истината за успеха му в новата му книга.

Пред софийската публика Юрек призна, че по време на изпитанието многократно е искал да се откаже, но благодарение на жена му Джени е продължил и успял да надвие всичките си колебания. Често дори си е задавал въпроса защо го прави, но съпругата му е успяла да го насърчи да продължи.

Той сподели, че тя е двигателят и за написването на книгата „Север“, в която тя взима дейно участие. Юрек подчерта, че е много важно кой те подкрепя в нещата, които правиш, че тези хора ни карат да вървим напред и са нашите истински партньори.

Данаправиш нещо, което никой не те кара, е най-трудното, но да стигнеш на ръба е единственият начин да откриеш себе си. Това е причината, поради която продължава да си поставя предизвикателства. Често е бил на дъното, но това е единственият начин да се изтласкаш, казва Скот Юрек. Той посъветва всички, които си поставят големи цели да не се фокусират върху тях, а върху пътя към осъществяването им – малките, междинни цели ще ни отведат към заветната!

Така по-лесно се преминава през изпитанията, които се изпречват пред нас. А болката е част от магията и сладостта на постигнатото. И едва тогава разбираш кой си, когато вече си преминал през изпитанието на физиката и психиката. Да следваш страстта си, да откриеш себе си и да направиш нещо, което дори не си очаквал, че можеш е нещото, което е най-важно в един човешки живот смята Скот Юрек. Той разкри, че в момента се подготвя филм за ултрамаратона му по Пътеката на Апалачите, а ние сме в очакване на това преживяване.