В началото на ноември се очаква първата в страната вълна от грипни щамове, алармират епидемиолози. Причината за бързото разпространение на вирусите е кратния период на застудяване и очакваните високи температури през следващите дни. За пореден път специалистите напомнят, че края на октомври е най-подходящият момент за да се ваксинираме.

И тази зима ни очаква голяма грипна епидемия, предупреждават епидемиолози. Причината е, че сред върлуващите вируси има два, към които нямаме изграден имунитет, тъй като са нови. Единият от тях, "Сингапур", е изолиран тази година и все още няма разпространения в Европа. Другият нов щам, "Колорадо", е изолиран през 2017 г. и към него хората също няма изграден естествен имунитет от предишно преболедуване. За да се предпазим от новите щамове е важно да имаме добра лична хигиена, да нямаме контакти с болни хора и да не предприемаме самолечение.

"В никакъв случай да не се пристъпва веднага към самолечение с антибиотици, защото антибиотиците не са подходящи за лечение на грипа. Те се прилагат само при данни за бактериална инфекция или когато трябва да се предпазим от такава бактериална инфекция. Но при грип те не помагат", подчерта в интервю за TrafficNews.bg проф. Мариана Мурджева, която е ръководител на катедра " Имунология" и заместник-ректор на Медицински университет Пловдив.

Според специалистите ваксините, които в момента се предлагат на пазара, не са опасни и тяхното поставяне е сигурна превенция срещу инфекции и усложнения. Последните разработени четиривалентните струват около 20 лева. За тяхното поставяне обаче трябва да бъдем внимателни.

Има заболявания, при които не се препоръчва прилагането на ежегодните ваксини, но има други състояния, при които те са силно препоръчителни, алармира председателят на Българската Асоциация по клинична имунолигия проф. Елисавета Наумова. И допълни, че е добре е човек да си познава имунната система и съответно да направи най-доброто за своето здраве.

Миналата седмица десетки пациенти страдащи от тежки пневмонии напълниха белодробните отделения в пловдивските болници. Инфекцията се появи като усложнение след преболедувано вирусно заболяване. То засяга сравнително млади хора – между 40 и 55-годишна възраст, при които болестта започва с висока температура и респираторни проблеми.

Още по темата за грипа и ваксините, както и за това какво мислят пловдивчани по темата, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: