Два блока в пловдивския квартал „Гагарин” са решени да обявят гражданско неподчинение, за да защитят местата си за паркиране, детския кът и градинката си. До тук се стигна, след като близо 500-те семейства научили, че изграденият само преди две години паркинг е включен в Годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти и е предвиден за продажба. В имота, който се намира на бул. „България” 2-4, попада също новият и най-модерен фитнес на открито в район „Северен”, както и детска площадка, направена изцяло със средства на хората от квартала.

„Ако това се случи и мястото се застрои, ние просто няма къде да паркираме. Освен това няма да имаме и въздух да дишаме”, оплакаха се пред TrafficNews потърпевшите. Те разказаха, че преди години междублоковото пространство било потънало в кал, локви, боклуци и камари строителни отпадъци. След множество техни жалби, общинският терен от близо 2.5 декара е преобразен. Администрацията влага средства за изграждането на многофункционален паркинг със 100 места, асфалтиране и направа на алеи, поставяне на пейки и осветление. Само фитнесът на открито струва 12 240 лева, а на различните лостове, стълби и успоредки могат да тренират до 11 човека едновременно. Собствениците на апартаменти от двата блока засаждат дръвчета, за които се грижат сами и ги поливат ежедневно. Правят си и градинка с цветя.

„Миналото лято монтираха и антипаркинг скоби и всички ние плащаме по 20 лева всеки месец. Тук има около 90 паркоместа, от които общината взима наем. И не разбираме как е възможно да вложи пари за изграждането на паркинга, ежемесечно да получава 1800-2000 лв. и да реши да го продава. Просто няма логика в това”, коментира домоуправителят на блокът на №2  Иван Киселаров.

Той изчислява, че дори половината от семействата да имат автомобил, това изисква 250 паркоместа. „В момента паркингът е за 100 коли, направете си сметка останалите 150 къде са. А ако се махнат и тези, ще става война за места”, притеснен е Киселаров. Жителите на двата блока обаче далеч не са единствените ползватели на съоръжението. В непосредствена близост до гигантските жилищни постройки са вдигнати още 4 блока, два от които предстои да бъдат пуснати в експлоатация. Водачите на автомобили, живеещи в съседство, са принудени да ги паркират на вече споменатия паркинг, поради неналичие на подобни съоръжения в района.

„Лошото е, че тук става невъзможно за живеене, не само за паркиране”, смята Петя Иванова, която в момента се грижи за своето бебе.  

Хората от квартала са започнали да събират подписка против продажбата на терена, като само за два дни в нея са се включили 267 човека. Днес те са внесли и искане за премахване на имота от Годишната програма, адресирано до кмета Иван Тотев, областния управител Здравко Димитров и председателят на Общинския съвет Савина Петкова. „Първоначално хората дори не повярваха, че е възможно да се случва подобно нещо”, заяви и домоуправителят на №4 Антон Панев.

Ако не бъдат чути, живеещите в двата блока са готови на протестни действия и „крайни мерки”.

Наш репортер се свърза за коментар с пресцентъра на Община Пловдив. Оказа се, че предложението наистина е било внесено в Общинския съвет. Съветниците обаче не са подкрепили вписването на имота в регистъра. „Няма никакво основание за притеснение. Имотът е изваден от разпоредителната програма с решение на Общински съвет от 16 май 2019 г.”, успокоиха от пресцентъра. И припомниха, че мястото е облагородено от бюджета на общината за 2018 г. Инвестицията е на стойност 300 000 лева. „Ще остане имот с обществено предназначение”, обещаха от общината.