До есента на 2019-а година цялата гробница „Мал тепе“ край пловдивското село Маноле ще бъде разкрита. Това заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си на мащабния археологически обект днес. Мащабните разкопки на най-големия археологически обект на Балканския полуостров започнаха преди 2 години, а последните открития на експертите дават надежда, че това ще бъде сензационно научно откритие от световен мащаб.

Гробницата е висока 24 метра може в нея да е положен римски император. За откриването на цялата конструкция се изисква извозването на 89 хиляди кубика пръст от могилата. След като на място се запозна с работата на екипите, премиерът Бойко Борисов пое ангажимента държавата да подпомогне археологическото проучване, което досега се прави със средства на община Пловдив. Той подчерта, че до момента за археологически разкрития са вложени около 20 милиона лева.

Убеден съм, че в дългосрочен план, колкото и сега някой да казва, че се дават пари за археология повече от колкото трябва аз съм убеден, че в последствие това като национално самосъзнание, като самочувствие на българите, като атракции и чрез туризма ще се заплати, а тука в случая... това е музей и ще стане много хубаво, един прекрасен комплекс, дай Боже всичко, което доцентът ми черта и показа да се окаже истина, заяви премиерът.

Цялостното завършване на обекта ще е добър подарък за България и Европа, още повече, че в началото на следващата година Пловдив ще бъде Европейската столица на културата.

Какво още казаха премиерът Борисов и директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов, вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: