Деца от карловското село Каравелово възраждат едни от най-старите занаяти в България - дърворезбата и тъкачеството. Наскоро там бе открит център, в който местните хора поддържат жив духа на занаятчийството и древните традиции на селото. Около 20 малчугани на различна възраст вече са поели щафетата от предците си и започват да възраждат някои забравени във миналото обичаи. В културното средище могат да се видят едни от най-старите технологии за направата китеници и други и изделия, изработени на тъкачния стан. Тяхната мечта, която вече е реалност е била да имат свой собствен кът, в който да обучават и предадат собствения си опит на деца и младежи от цяла България.
Ръководител на групата по тъкачество е Ганка Ангелова, която споделя, че децата са изключително талантливи и че имат желание да продължават делото на своите предци. Това е нещо, което остава за поколенията напред. Вместо да се занимават непрекъснато с таблети и телефони и да са непрекъснато в интернет тук да отделят повече внимание и да се научават на нещо хубаво, спореля ръководителят.
Две помещения в сградата на кметството в Каравелово са изградени като учебен център за научаване на занаята. Спечеления проект "Красота създадена от детски ръце и душа" е бил открит преди около месец. В момента се обучават общо 20 деца на възраст 6 до 15 години. Центърът има за цел да поддържа жив духа на занаятчийството и древните традиции на селото. За сега малките занаятчии все още работят върху своите произведения. На Коледния празник в селото ще бъде организирана първата изложба със създадените от тях творби. 
 
Още за талантливите деца и за работата на Центъра за занаяти в Каравелото, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: