Открит урок по родолюбие изнесе днес стипендиантът на Общество Nota Bene Васил Ганчев пред свои съученици от училище "Софроний Врачански". В продължение на един учебен час той и негови приятели разказваха за живота и героичните дела на революционерите Даме Груев и  Тодор Каблешков, както и за командира на 9-ти Пловдивски пехотен полк полк. Борис Дрангов. "Искам да създам една поредица за малко познатите български герои, които не се изучават много задълбочено в училище. Тъй като моите връстници ги познават само като имена на улици и булеварди. А това е нашата, българската история. Тези хора са оставили диря не само в българската, но и в световната история" каза пред репортер на TrafficNews.bg десетокласникът.

Той и неговите помощници - момичета от 6-ти и 7-ми клас бяха подготвили мултимедийни презентации, в които показаха снимки и интересни подробности за тримата герои, а за да ангажира вниманието на публиката, една от младите дами бе направила и специална кръстословица с думи от биографиите на революционерите. 

Младият будител обеща,че следващият открит урок ще бъде през март и той ще бъде посветен на жените, които са участвали в Освобождението на България.

Откритият урок показа, че подобни инициативи са повече е от необходими, защото въпреки огромния обем учебен материал, с който са затрупани учениците, в общата им култура има сериозни празнини. "Какво знаете за Даме Груев?" попита Васил учениците. Оказа се, че малцина са чували за героя дал живота си за освобождението на българите в Македония, а едно от момчетата заяви, че не знае кой е , но пък помнел че на негово име била кръстена бензиностанция в Кючук Париж, визирайки бензиностанция "Хаджията Груев". Топло, но не съвсем!