Жителите на селата от община Годеч карат без вода от две седмици в най-големите жеги. Най-тежко е положението в Туден, Разбоище и Мурдаш, разказаха пред Trafficnews местните хора. „От години всяко лято е тая мъка”, обясняват те.

Принудени са за домакински нужди да бият 14 км  до най-близкия извор. Другият вариант е да се редят на опашка на селската чешма в Туден.

Според хората проблемът е в авариите на стария водопровод, който не се ремонтира и това ги обрича на сух режим.

„ Резервоарът е пукнат и водата отива долу в дерето. Няма кой да оправи аварията. Никой не казва какво се случва. Това е злоба някаква към нас. Дори да пробваме да си продадем къщите, няма кой да ги купи без вода”, оплакаха се пред екипа ни местните хора.

Те са се опитвали няколко пъти да разговарят как да се реши проблема с кмета на Годеч Радослав Асенов и с шефа на ВИК дружеството., но без резултат.

Според Асенов проблемът не е в авариите, а в по-ниския дебит на водата през лятото. „Просто количеството на водата е по-малко и не достига за захранване на всички абонати”, твърди кметът. По думите му в момента няма неотстранени аварии по ВиК мрежата.

От общината кандидатствали по европейски проект за ремонт на водопровода, който е построен преди 60 години, но пари не били отпуснати, тъй като населението е много малко.

Затова съдбата на хората от селата около Годеч е в Божиите ръце. Ако е дъждовно, хората ще имат вода. Ако обаче е сухо и горещо, ще карат с пресъхнали чешми.

Вижте видеото за драмата с водата в селата край Годеч.