С редица инициативи България отбелязва 143-годишнината от избухването на Априлското въстание. Днес е и кулминацията на честванията на годишнината с възстановка на моменти от Априлската епопея в град Клисура. В нея участват близо 200 души - самодейци, сред които и десетки от националното дружество "Традиция" от цялата страна.

Преди началото на възстановката в историческия град клисура президентът Румен Радев се обърна към стотиците жители и гости по повод 143-тата годишнина от събитията, допринесли за Освобождението на България.

Събитията преди 143 години ни припомнят за моралната сила и величието на един народ, готов на саможертва в името на свободата и бъдните поколения. Докато ви има вас, докато децата ви растат с възстановките, с българските песни и възрожденския дух безродниците няма да затрият нашата история", каза в словото си държавният глава.

Над 150 души взеха участие във възстановката на събитията от преди 143 години. Самодейци и десетки членове от националното дружество "Традиция" припомниха избухването на въстанието, направата на черешовата артилерия, появата на Боримечката, а също атаката на турския башибозук, пробивът към града и подпалването му. Сред атракциите бе и появата на Боримечката, чийто роля за 12-та поредна година се изпълнява от Стоян Желязков.
В памет на героите бяха поднесени венци и цветя пред монумента на априлци. По-рано днес литийно шествие потегли от старата църква "Свети Никола", която е била срината със земята при погрома на въстанието. Почетена беше и паметта на всички 400 жертви.

Словото на президента Румен Радев, както и самата възстановка на събитията от преди 143 години, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: