Едни от българите избраха морето, а други планината за прекарване на уикенда. В Пампорово откриха летния сезон, а десетки туристи се възползваха от възможността да се повозят безплатно на лифтовете в курорта при температура на въздуха от 16 градуса.

Приключения в гората, спускане с лодка в пещера, джип сафари и скално катерене са част от възможните активности в планината.

За запалените по колоезденето има Велопарк с 15 трасета с различни нива на трудност и обща дължина над 35 километра. Децата и младежите могат да се забавляват в Приключенския парк, който е с въжена градина с 10 елемента и въздушна възглавница за скокове.

Реакциите на туристите, както и коментара на собственика на „Пампорово” АД Цветелина Бориславова и изпълнителния директор Мариян Беляков – вижте във видеото на TrafficNews.bg

Най-новата атракция е спускане с шейни през лятото.

„Това е спускане по специален улей с кръгли и надуваеми шейни, които могат да се използват и през зимата”, обясни пред TrafficNews.bg Станислава Николова, която е планински водач.

„Понеже няма сняг и ми липсват тези преживявания, така че ще се пусна, за да видят и децата ми, че не е толкова страшно.”, сподели един от туристите, решили да се пуснат с шейна през лятото.

„Много е стръмна и ме хвана страх първоначално, но след това свикнах.”, споделя момиче, което се престраши да изпробва най-новата атракция.

По-големите деца и младежите могат да се забавляват в Приключенския парк, който е с въжена градина с 10 елемента и въздушна възглавница за скокове.

За най-малките има специално изграден детски кът за забавления, а за по-големите има възможности за сафари с джип. Работят и спа центровете в курорта.

„Зимата съм ски учител, а лятото съм спасител. Интересът се повишава от страна на български и чуждестранни туристи.”, разказва Красимир Каров.

Данните сочат всяко лято ръст на туристите в планината средно между 5 и 10 процента.

„Не можем да очакваме чудеса от един път, но виждаме тенденция от засилване на туристопотока”, заяви изпълнителният директор на „Пампорово” АД Мариян Беляков.

„Виждате, че се стараем всяка година да предоставяме нови атракции и нови забавления за прекарване на свободното време.”, съобщи собственикът на „Пампорово” АД Цветелина Бориславова.

Нощувките в различните хотели на Пампорово варират от 15 до 90 лева.

КЛИМАТ

Разположен е във вътрешността на Родопите на 1650 м надморска височина, в подножието на връх Снежанка. Намира се на територията на Община Смолян и на Община Чепеларе, на разстояние около 220 км от София, 85 км южно от Пловдив, 15 км северно от Смолян и 10 км южно от Чепеларе.

Климатът в района на Пампорово се отличава с мека зима, в която има над 100 слънчеви дни. Курортът се нарежда на първо място по слънчеви дни сред всички планински курорти в България. Средната годишна температура е 5,5 °C.

ТУРИЗЪМ

Основният туристически поток към Пампорово е през зимните месеци, защото курортът е пригоден предимно за ски спортовете. Почти всички ски писти в курорта започват от връх Снежанка, като тяхната надморска височина е от 1926 м до 1400 м. Туристическият сезон започва през декември и продължава почти до края на април.

Заради красивата природа областта се посещава от туристи и през летните месеци. Връх Снежанка е измежду Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Печатът е в хижа „Студенец“.

От 2012 година на територията на курортен комплекс Пампорово функционира и специализиран парк за практикуване на планинско колоездене и днес е най-големият на Балканите. Във вело парк Пампорово се провеждат ежегодни международни състезания от най-висок клас, а курортът е бил домакин на Европейско първенство в дисциплините спускане и 4Х през 2013, Балканско първенство в олимпийската дисциплина кросс-кънтри и кръг от Световните 4Х Серии „4X Pro Tour“ през 2014 година. Днес работи и зона Мечи чал и така вело-паркът има над 50 км трасета и маршрути за планинско колоездене за всички възрасти и за хора с различни умения.

Еднодневна екскурзия с нощувка в Пампорово или Чепеларе е подходяща до пещерите Дяволското гърло и Ягодинската пещера, посещение на Чудните мостове и преход в Каньона на водопадите. Справка за другите възможности може да се намери в новия Туристически център на Пампорово.